6 oktober 2012: Design Hop in Dashilar

Mijn persoonlijke favoriet van Beijing Design Hop 2012: een lamp samengesteld uit honderden porseleinen replica's van de kleine grijze yoghurtflesjes die je hier overal op straat kunt kopen.

Op de valreep zijn we gisteren naar Dashilar (Dazhalan) gegaan voor de Design Hop, dat onderdeel uitmaakt van de Beijing Design Week.

Voor de Design Hop wordt gewerkt met zogenaamde pop-up galeries: galeries die speciaal voor dit evenement zijn ingericht op bijzondere plekken in de hutongs (historische straatjes) in Dazhalan, de eeuwenoude commerciële wijk in het zuiden van het oude centrum van Beijing. Dat kan een voormalig theehuis, een woning of een fabriek zijn. In de galeries wordt design tentoongesteld, van zowel Chinese als buitenlandse ontwerpers.

Hoewel ik de Design Hop van dit jaar iets minder geslaagd vond dan die van 2011 (minder bijzondere locaties en alles was veel 'matter' ingericht dan vorig jaar), blijft het toch bijzonder om door de hutongs van Dazhalan te zwerven op zoek naar deelnemende galeries.

De Design Hop eindigt vandaag (zaterdag 6 oktober). Dus wie zich in Beijing bevindt, grijp nog even snel je kans (tot circa 20 uur vanavond). En anders... volgend jaar beter.

Hieronder een impressie van de Design Hop in Dazhalan.

Formicis and Arctic Flowers van Michael James Rogers.

Een grote zaal van The Factory (een voormalige fabriek in Dawailangying Hutong) was door 'Lost and Found' ingericht als woonhuis. Hier de slaapkamer. 'Lost and Found' heeft twee winkels aan de Guozijian Jie (de straat van de Confucius-tempel).

Poes vond het ook wel gezellig, de nieuwe setting van deze zaal. Ze weigerde te vertrekken toen de bewaker de deuren van de zalen sloot bij sluitingstijd. Ik stel me voor dat ze de nacht spinnend op het zachte bed heeft doorgebracht.

De lamp van porseleinen yoghurtflesjes.

Het leuke van de Design Hop is dat je soms onverwacht op plekken komt waar je anders niet zo snel komt, zoals in deze oude woning aan de Tan'er Hutong, ingericht door JUE.SO met als thema Creativity On The Go.

Vanaf het dakterras van de galerie van Designboom aan de Yangmeizhu Hutong wordt het verhaal van een liefdesgeschiedenis geprojecteerd op de gevel van het tegenoverliggende gebouw, de Qing Yun Ge. Eind 19de eeuw was dit een 'hotspot' voor de Mandsjoe adel, intellectuelen en geslaagde zakenlui, die hier vertier op allerlei gebied konden vinden.

De Design Hop is het leukst om aan het begin van de avond te doen, als het net donker begint te worden. Het straatleven in de hutongs is dan nog in volle gang en heel levendig.


Bovenstaand artikel is geschreven door Inge Jansen, Chinadeskundige en schrijfster van onder andere de Dominicus-gidsen China, Shanghai en Beijing . Op haar blog schrijft ze over China.

Via haar bedrijf Mingbai (wat 'begrijpen' in het Chinees betekent) geeft zij informatie over China. Haar expertise bevindt zich op het snijvlak van Chinese cultuur & samenleving, geschiedenis en toerisme.

Zij schrijft voor verschillende media, geeft lezingen en rondleidingen en verzorgt cursussen en workshops.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog