21 april 2013: Opnieuw grote aardbeving in Sichuan

Sichuan TV doet de hele dag door verslag.

Zoals jullie misschien gehoord hebben is er zaterdagochtend (20 april) een vrij grote aardbeving geweest in China, in de provincie Sichuan. Wij zijn momenteel in Beijing en dat is meer dan 1500 km van Sichuan. Niets van gemerkt dus. Maar het houdt ons toch wel bezig.

De aardbeving vond plaats in Lushan County en had een kracht van 7 op de Schaal van Richter volgens de Chinese geologische dienst (6,6 volgens de Amerikaanse geologische dienst). Het is ongeveer 150 km van de plek waar in 2008 de grote aardbeving van Wenchuan was (daar vielen naar schatting 80.000 doden). De twee aardbevingen hebben in die zin een relatie met elkaar dat ze allebei op dezelfde breuklijn (Longmenshan) liggen.

Het nieuws wordt hier ook vandaag nog beheerst door de aardbeving van gisteren. Het aantal doden en vermisten van deze aardbeving staat voorlopig op ongeveer 200, en meer dan 11.000 gewonden. Dit aantal zal onvermijdelijk nog oplopen, hoewel de algemene verwachting is dat het zeker niet zo'n omvang zal hebben als de Wenchuan-aardbeving.

De verwoestingen zijn hoe dan ook enorm. Een overzicht van gebeurtenissen vind je op de Engelstalige Xinhua website (met uiteraard ook de onvermijdelijke propagandafoto's- en teksten, maar daar moet je maar even doorheen proberen te prikken).


Bovenstaand artikel is geschreven door Inge Jansen, Chinadeskundige en schrijfster van onder andere de Dominicus-gidsen China, Shanghai en Beijing . Op haar blog schrijft ze over China.

Via haar bedrijf Mingbai (wat 'begrijpen' in het Chinees betekent) geeft zij informatie over China. Haar expertise bevindt zich op het snijvlak van Chinese cultuur & samenleving, geschiedenis en toerisme.

Zij schrijft voor verschillende media, geeft lezingen en rondleidingen en verzorgt cursussen en workshops.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog