1 mei 2013: Zomerkoninkjes!

Deze aardbeienplukker komt uit het noordoosten van China en werkt het hele jaar in deze kas.

In Beijing is het volop aardbeientijd, de zomerkoninkjes zijn overal op de boerenmarkten en in supermarkten te koop. De aardbeien worden onder andere verbouwd in Tongzhou.

Gisteren, toen we wat met de auto aan het rondrijden waren, zagen we langs de weg opeens een bord staan: "Aardbeien te koop". We volgden de pijlen en kwamen uit in een dorp waar langs de randen akkers vol kassen stonden.

De kassen zijn niet de glazen variant zoals wij die in Nederland in het Westland overal kunnen zien, maar een primitiever soort kas, opgetrokken uit baksteen, bamboe en plastic. Elke kas heeft bij de ingang een klein kamertje, waar de aardbeienplukkers wonen. Voor hen is dat goedkoper dan een woning in het dorp huren.

Inwoners van Beijing komen vanuit de hele stad hiernaartoe om zelf hun aardbeien te plukken. Vooral deze vrije dagen rond 1 mei is het heel druk bij de kassen.

De aardbeien worden 'room-aardbeien' genoemd. De jongen die onze aardbeien plukte verklaarde de naam aan de hand van de smaak, die volgens hem een beetje romig is.

Hij spoorde mij aan er een te proberen. Ik proefde gewoon alleen maar een hele lekkere aardbei. Met bijna twee kilo aardbeien keerden we weer huiswaarts.

Op het bord staat "romige rode aardbeien".

De aardbeienkas. Dit soort kassen zie je overal in China veel, in de winter worden ze aan de buitenkant vaak afgedekt met rieten matten.

In de aardbeienkas.

Het hele jaar door worden hier aardbeien verbouwd, het topseizoen is van april tot en met juni.

Buiten worden de aardbeien gewogen. We gingen naar huis met bijna twee kilo aardbeien.


Bovenstaand artikel is geschreven door Inge Jansen, Chinadeskundige en schrijfster van onder andere de Dominicus-gidsen China, Shanghai en Beijing . Op haar blog schrijft ze over China.

Via haar bedrijf Mingbai (wat 'begrijpen' in het Chinees betekent) geeft zij informatie over China. Haar expertise bevindt zich op het snijvlak van Chinese cultuur & samenleving, geschiedenis en toerisme.

Zij schrijft voor verschillende media, geeft lezingen en rondleidingen en verzorgt cursussen en workshops.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog